Förkärlek för Portaler

 

Portaler är en fantastisk hjälp i utsmyckning och att göra någonting intressant och inbjudande. Har om jag räknar dem alla i min trädgård fem stycken för tillfället, ni kan se några av dem här på kort.

 

  Blå soffa & Portaler   Snö portal Portal

© Lena M Janson

 Vad är det då som gör att jag dras till portalen? Den inbjuder och skapar ett kraftfält där jag som observatör inte alltid vet vad som döljer sig där bakom. Den bjuder in mig och lockar mig till att söka vidare och ta mig igenom för att möta ett nytt rum. Har haft en dialog med politiker i vår stad för att göra någonting åt våra infarter till staden som idag ser helt ointressanta och icke lockande ut. De bjuder inte in mig som person utan som bilist kör jag säkert förbi utan att ens blinka om att det skulle kunna finnas någonting intressant eller inspirerande i denna annars så vackra stad. Mitt förslag till politikern var att sätta upp en mängd portaler utmed motorvägen i material vars patina bara blir vackrare med åren och klä vissa med växter som inte kräver så stort kontinuerligt underhåll. Tanken med detta förslag var att få vår stad mer attraktiv för den oinvigde och att skapa nya miljöer utmed våra infarter. Än har ingenting hänt men den som väntar  på något gott väntar aldrig för länge sa visst någon klok individ...:)

Tystnaden

Tystnad
Tystnad kan stå för så mycket. Jag tycker om tystnaden. Med den kan jag känna ro och stillsamhet, finna kontemplation och hitta en balans i mitt inre. Jag kan känna ett inre starkt behov av att leta efter den om den inte beretts tillräckligt med plats under en dag. Jag tycker om när jag kan välja tystnaden själv helt utifrån mitt eget behov för stunden. Så är det nu inte till vardags alla gånger, det finns olika karaktärer på tystnad. Den kan utstråla värme, innerlighet, kärlek då vi tillsammans kan njuta av tystnaden utan att känna obehag.  Tystnad kan likaledes stå för kyla och utfrysning. Den kan stå för missförstånd och oro, den kan inge misstänksamhet och skapa oro, den kan ge obalans och frågetecken. Den kan om det vill sig illa skapa skiljeväggar mellan två parter som inte når varandra. Betänk om någon sagt en mening per telefon eller i ett möte som just i stunden inte klingat nämnvärt mycket att reflektera över men så börjar du funderar över vad personen egentligen sa.  Ringer du då upp eller tar kontakt, låter du det avklinga och låtsas som ingenting eller möter du personen med tystnad? Du hör inte av dig, du ringer inte, du kontaktar ej personen… Kanske ni har mailat en del och personen skickar några rader som du tolkar in utifrån din specifika situation och gör texten till din utifrån just ditt perspektiv, har du då kurage att fråga hur personen tänkte om det rör just dig, eller låter du detta ta makt över dig och svara upp med tystnad? Hur påverkas relationen av den? Tystnad kan som sagt betyda differentierade delar för olika kontext!

Sliten dörr

Sliten dörr  © Lena M Janson

 

Broar fascinerar mig likaledes som dörrar väcker min nyfikenhet. En dörr- tänk er denna slitna gamla dörr, vad har inte den varit med om? Hur många har inte vidrört dess handtag, sakta fört ner det och därefter öppnat dörren? Vem var väl alla dessa människor som kom och gick, vilka ärenden hade de att göra och genomförde? Gammal som ung. Någon stängde den försiktigt, en annan slängde igen den i affekt, en tredje kanske smög sig in en fjärde kom tillsammans med en grupp. Ibland kom någon kanske till fest och i glädje för att fira eller för att delge sin sorg. Vad fanns bakom denna dörr, vem bodde där inne eller var det en handelsbod, en tygaffär? I vilket syfte öppnades och stängdes dörren? Ett svar kan jag ge er idag, dörren finns i Falsterbo och den vårdas ömt av nuvarande ägarna. Dörrar väcker min nyfikenhet de skulle vara spännande att höra dem tala någon gång…