Utan dig känns jag trasig

Utan dig känns jag trasig,
Du lever inom mig...Sjunger Albin och Mattias. Och så känns det...
Du finns kvar i min telefonlista. Jag vet att du aldrig någonsin kommer kunna svara när jag ringer, vet att du inte längre behöver vara på din vakt, behöver inte leta efter ett shelter. Vet att du äntligen fått din vila och ro. 
Vet att du hade sådana bekymmer om mitt då i mitt nu trots ditt eget totala kaotiska nu. 
Vet att allt detta sökande i alla områden jag lärde mig söka i, i alla situationer där döden var en hårsmån från situationer jag inte önskade någon att möta, på alla de platser jag ibland trotsade lagar o förordningar  och hamnade i mitt sökande för jag trodde ... Trodde på dig och allt det du stod för... Vet att både jag och din älskade farmor nu fått perspektiv, fått ett lugn samtidigt som vi alltid, alltid hade önskat att du orkat några steg till... 
Men tacksam är jag att du fick möta de viktigaste, de du satt till världen med den vackraste av "vikingavkvinnor" du kom att så varmt hålla av och som kom att bli en av mina stjärnsystrar...
Din far som med allt han står för blev en viktig del för både dig och mig i ditt slutskede av livets nu.  
M du kommer alltid vara den som femåring fångade mitt femåriga hjärta ... Det vi gick igenom är liv och det blev död som ändå gav mer liv- och det är jag dig så tacksam för. 
Dina sista ord dagen innan då det totala kaoset var och gav, visste jag att jag bara skulle tillbaka till Ersta och möttes av det värsta kaos jag någonsin mött i vården- 
så fick jag ta över en situation som gav oss den sista stunden på jorden för oss... Vi avslutade tre intensiva månader som blev vårt gemensamma liv ...Det kan ingen ta ifrån oss. 
Du fick en värdig död och dagen efter fick vi klä dig i K:s indiska / pakistanska gåvor... Och jag åkte till Peter  och den hemliga spelningen av hans kommande album som du så innerligt gott hade sagt åt mig att göra denna lördag ... 
Det gjorde att våra livsvävars trådar vävde en strimma ljus denna dag med musiken vi båda bar, som förenade med de vänner  som fanns runt mig och delade min sorg... M - Du lever inom mig♥️🙏🏼♥️
Albin - Mattias - död - liv

Alltid barnens perspektiv

Jag önskar att jag denna dag kunde få lägga ut det mina elever sa och reflekterade kring om mänskliga rättigheter och barnkonventionen. Där har Sd och många här på Fb mycket att lära. 
Jag bor och är i Södertälje en stor del av tid. En kommun som tar och tagit emot fler invandrare än hela USA. Parallellt arbetar jag i en del av Stockholm där inte många invandrare har valt eller haft möjlighet att bosätta sig.  Samtidigt så hörs röster i media, här på Fb som jag funderar över hur, var och på vilket sätt de möter nysvenskar, hur de känner och baserar sina uttalanden utifrån. Vilken empiri de egentligen besitter annat än en småskalighet av inskränkthet, o - humanitet, och tyckande på grunder av mer rädsla än mod... Blir sorgsen när jag inser hur en vuxenvärld så totalt famlar i blindo- där barnens röster istället skulle leda mot en mycket bättre vänligare och humanistisk värld... 
Nu är det banne mig barnens tur - deras rätt att ta plats i vårt samhälle- de sitter med svaren vuxenvärlden inte på långa vägar fattar eller förstår! 
Jag kommer alltid - alltid ha barnens perspektiv- även om det kommer kosta...inget annat är viktigare! 
barnkonventionen barnensperspektiv

Barnens parti

Barnens parti

I min värld önskar jag att vi hade 'Ett barnens parti'. Ett parti där barn och vuxna tillsammans samverkar för en framtid där våra barn med all sin kompetens ger vuxenvärlden sina tankar och önskningar från övergripande mål till att få det nedbrutet till nuets viktiga betydelsebärande del som är! 

Jag önskade att jag skulle vara med och starta ett sådant parti. Där skulle Sveriges alla barn ha en given röst i att vara med och bestämma! 

Där skulle varje barn ha Barns Rättigheter som styrdokument. 

Där skulle varje barn mötas med KRAM- Kamratskap, Respekt, Ansvar och Mod! 
Där skulle det vara givet att varje skola skulle arbeta dagligen med barnkonventionen - där elevsamverkan alltid skulle stå i fokus.

Där skulle Barnens parti se att Kamratrådet med dess mjukvaror i innehåll ( Livskunskap- livets kunskap ) vara lika självklart som att alla får äta en näringsrik lunch med en salladsbuffé så berikande. 

Där skulle Barnens parti se till att skolans alla pedagoger skulle vara så väl förtrogna med barnkonventionen och alla dess 54 artiklar att de skulle kunna bli väckta i sömnen och berätta om dem.

I barnens parti - Där skulle alla vuxna ingå en ed på att alltid ge alla barn de grundläggande överlevnadskunskaperna i naturens skog och mark. Vad kan vi äta, dricka, ta skydd, göra upp eld etc. 
Där skulle alla barn få möta de vuxna som slagit följe med djur och natur från barnsben, som kan vägleda och ge en kunskap som är så basic att många av oss i vuxenvärlden inte ens vet vem som är nedbrytare, vad vril, knosa är, hur naturen bryter ner döda djur. Vilka träd använder vi till... Vilka är mjuka, hårda, vilka arter är proteinrika, vad kan vi lägga på ett sår om vi behöver desinficera och inte har med oss 'skolmedicin' etc.

Där skulle alla barn lära sig simma, orientera och åka skridskor (och vuxna som inte vågat eller haft möjlighet skulle också få det ) 

Där skulle lekens betydelse in i lärandet, där skulle lärandet alltid ske utifrån lustfylldhet, nyfikenhet, stimulans, utvecklingsnivå och individens behov vara i fokus. 

Där skulle den första motionen/ handlingen vara att ge förskolor, skolor så många vuxna jobb så att  alla barn hade möjlighet att bli sedda, bekräftade, lyssnade till. 
Där skulle alla skolor vara trygga platser.
Där skulle alla veta vad en kränkning är och alltid respektera de sju diskrimineringsgrunderna- då behövde aldrig ens ordet mobbning komma på tal. 
Där skulle skolans Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling vara det dokument som alla vuxna alltid utgick ifrån...

I barnens parti skulle vi alla se till att alla barn fick den vård de har rätt till så att mamma och pappa slipper kämpa med det samtidigt som de är så oroliga för sitt älskade barn. 

Där skulle varje snäcka, varje sten, varje avtryck vara lika värdefull oavsett hur de såg ut...

Där skulle alla mammor och pappor ha tid att umgås med sina barn så då behövde de inte jobba så långa dagar. Då skulle fler få jobb... 

Där skulle alltid barnens talan vara först på agendan... 

Lite så tänker jag denna morgon efter en lång natts tankar om kommande arbete att arbeta för... 
CopyrightPhoto: Lena M Janson 2015FN - Skola - UNICEF - artiklar - barn perspektiv - barnens parti - barnkonventionen - mänskligarättigheter