Volontärmobil

”Volontärmobilen” är med och räddar barns liv

18 april, 2014 Kategorier: För varenda ungeHumorgalanNyheter

UNICEF tar hjälp av journalisten, programledaren och Världsföräldern Jenny Strömstedt, för att visa hur en mobil kan rädda barns liv.

Jenny Strömstedt tillhör en grupp mycket aktiva mobilanvändare som har många följare i sociala kanaler. För att dra nytta av detta skickar nu UNICEF Jennys mobil till Uganda, sätter den i arbete och förvandlar den till ”Volontärmobilen”. Under en vecka kan man följa Jennys mobiltelefon när den registrerar nyfödda bebisar, skickar sjukjournaler eller lyssnar på ungdomars åsikter. Aktiviteten är en del av UNICEFs vårkampanj, vars syfte är att sätta fokus på UNICEFs envisa kamp för att hitta lösningar på de problem som drabbar barn i världens fattigaste länder.

Volontarmobilen text

- Det är fantastiskt att se hur UNICEF alltid hittar ett sätt att använda sig av tillgänglig teknik för att få barn att överleva och utvecklas, säger Per Westberg UNICEF Sveriges vice generalsekreterare.

Vad Jennys mobiltelefon får uppleva kan intresserade följa viaunicef.se/volontärmobilen mellan den 18 och 25 april.

I Långfredagens sändning av TV4 Nyhetsmorgon hämtade UNICEF Sveriges vice generalsekreterare Per Westberg telefonen från Jenny. Nu fortsätter mobilens resa till Uganda.

Om ”Volontärmobilen”

Kampanjen ”Volontärmobilen” utgör en del av de aktiviteter som genomförs inför UNICEFs humorgala som sänds i TV4 den 1 maj och där syftet är att rekrytera Världsföräldrar (månadsgivare). Reklambyrån Forsman och Bodenfors har tagit fram kampanjen och Acne står för filmproduktionen.

Kommunikationen sker helt i digitala kanaler – webb, Facebook, Instagram och Twitter.

- Mobilen har blivit ett ett allt viktigare verktyg när det gäller att främja barns rättigheter och skapa utveckling. Mobiltelefonen gör verklig nytta i UNICEFs program, men även här hemma kan vi, via kampanjen, skapa spridning för vårt budskap och få fler att bli Världsföräldrar, säger Per Westberg.

Bli Världsförälder du också så är du med och kämpar för att alla barn över hela världen ska få den barndom de har rätt till.

 

UNICEF I FRYSHUSET

UNICEF, LSU och Fryshuset

i gemensam satsning för att

lyfta ungas röster om

migration

 

I maj äger det stora globala forumet för migration och utveckling (GFMD) rum i Stockholm. Mötet samlar representanter från stater och organisationer från över 140 länder för att diskutera migrationens potential för global utveckling. För första gången görs en satsning för att lyfta in ungas röster i diskussionerna.

Nyhet 24 apr. Kategorier: Debatt & reflektion

UNICEF I Guatemala

http://unicef.se/projekt/vi-arbetar-mot-undernaring-i-guatemala
 

Kronisk undernäring ger skador för livet

Guatemala har de högsta siffrorna för undernäring i hela Latinamerika och ligger på fjärde plats i världen. Ute på landsbygden är så många som 80 procent av alla barn undernärda. Undernäring har många olika skepnader och ett barn kan drabbas på många sätt samtidigt. Oftast syns det inte utanpå – tre fjärdedelar av de barn som riskerar att dö av undernäring visar faktiskt inga yttre tecken på svält. De livshotande skadorna drabbar istället insidan av kroppen, framförallt hjärnan.

Om barn som drabbas av akut undernäring i åldern 0-3 år inte får behandling i tid kan undernäringen bli kronisk och ge skador som aldrig kan repareras. Då kan hjärnan inte utvecklas och barnet växer inte på längden som det ska.Barn med kronisk undernäring kan på grund av sina hjärnskador få stora inlärningssvårigheter och ha problem att klara av sin skolgång.

Guatemala: En klass i Laguna Palo Verde-skolan
UNICEF
I Laguna Palo Verde-skolan i byn La Gunilla går 60 procent av barnen om någon klass, och sex av klasserna är första-klasser på grund av att så många kroniskt undernärda barn med hjärnskador inte klarar av att slutföra första klass. Fermina (i rosa kofta) är 16 år och går fortfarande i första klass.

Akut undernäring kan botas med näringstillskott

De barn som diagnostiseras som akut undernärda kan återhämta sig ganska snabbt om de får omedelbar behandling med näringsrik nötkräm (Plumpy Nut). Efter det remitteras de till näringskliniker för fortsatt vård med upp till fem mål mat varje dag. Vanligtvis räcker det med cirka en månads behandling för att barnen ska bli bättre.
 

Vad gör UNICEF i Guatemala?

Vi finns på plats och arbetar för att fler barn ska få möjlighet att överleva och utvecklas. Vi samarbetar med regeringen, landets mat- och näringssekretariat och hälsovårdsmyndigheterna för att försöka se till att barn får näringsriktigt kost, tillskott, tillgång till vårdcentraler, mätning och vägning för att fånga upp barn som är undernärda mm.
Huvudsakliga prioriteringar för att bekämpa näringsproblemen är enligt UNICEF:

  • Tillväxtkontroll – att väga och mäta barn för att fånga upp dem som lider av undernäring.
  • Förespråka uteslutande amning de första sex månaderna
  • Se till att barn får extra mål av näringsriktig mat
  • Ge barn och familjer näringstillskott
  • Utbilda och kommunicera med familjer, lokala myndigheter, vårdcentraler etc.
  • En oerhört viktig del i arbetet är utbildning och kunskapsspridning på bynivå.
  • Förändra traditioner (många tror till exempel att man åker till sjukhus för att dö)
  • Rent vatten och hygienundervisning i skolorna
Liten undernärd bebis får näringstillskott i flaska
UNICEF
Två månader gammal och bara 2,3 kilo tung kämpar Kimberly för sitt liv på avdelningen för allvarligt undernärda barn på sjukhuset i staden Jalapa, Guatemala.

Alla 45 statliga sjukhus i landet använder UNICEFs näringsbehandlingar som har visat sig vara mycket framgångsrika. Vi förser även byarna i landet med den näringsrika nötkrämen Plumpy Nut för behandling av akut undernäring.

Vi ska nu testa en ny metod för att identifiera barn med undernäring. Den innebär att vårdcentralspersonal och byinvånare mäter och väger barnen och sedan rapporterar in resultatet via sina mobiler. Sen får den som har mätt och vägt barnet ett SMS-svar med behandlingsinstruktioner. Mobilföretaget Tigo (störst i Guatemala) håller nu på att utveckla tekniken för detta. SMS-metoden har används framgångsrikt på andra håll i världen, till exempel i Malawi.

Guatemala: Fyraåriga Taco äter mat på näringsklinik
UNICEF
Fyraåriga Maorilio får mat och blir omhändertagen på näringscentret i Jalapa.

Pengar saknas

För att förändra livet för barn med kronisk undernäring skulle UNICEF vilja kunna ge järntillskott och folsyra, speciellt till flickor i tonåren, eftersom många blir med barn väldigt unga och risken för undernäring börjar redan i fosterstadiet i magen. Men, det finns inte tillräckligt med pengar för det. Resurserna räcker just nu enbart till att fokusera på de allra minsta – barn upp till två års ålder.

Ge fler barn möjligheten att överleva och utvecklas. Ge en gåva nu.

Två Världsföräldrar reste till Guatemala

Våren 2011 reste två Världsföräldrar (månadsgivare) med oss till Guatemala för att göra ett filmreportage om hur vi arbetar på plats för att stoppa undernäring. Här kan du läsa deras reseberättelser:
Världsförälder Charlottes dagbok från resan.
Världsförälder Peters reseberättelse.


Bli världsförälder

Bli världsförälder! 
Stöd UNICEF!

Kämpa för varenda unge!

Kämpa för varenda unge!

Varje dag, året om kränks och utnyttjas barn medan omvärlden tittar på – eller bort. Så skulle det inte behöva vara. Alla har vi ett val. Antingen gör du ingenting – eller så gör du någonting. Tillsammans kan vi förändra förutsättningarna för miljontals barn världen över.

Det går att skydda barn mot våld, övergrepp och exploatering. Det går att ge dem trygghet, utbildning och mat för dagen. Och det går att befria barn från ett liv som soldat, gatubarn eller prostituerad.

UNICEF, världens ledande barnrättsorganisation, finns på plats i regeringskorridorer, slumområden, flyktingläger och avlägsna byar och arbetar dygnet runt för att ALLA barn ska få den barndom som de har rätt till. Det handlar om så självklara saker som till exempel rent vatten, vaccin mot dödliga sjukdomar, bra hälsovård, skola och skydd mot våld, övergrepp och diskriminering.

På unicef.se kan du vara med och kämpa för varenda unge, eller sprid budskapet du också genom att blogga, twittra eller "facebooka" om barns rättigheter.

Vi kanske inte kan förändra världen idag, men allt stort börjar med något litet.

Du kan göra större skillnad än du tror.

Ps. Vill du gå med i vårt nätverk bloggare för varenda unge - läs mer här!

 

SMS: Liv 72900

 

Världsförälder

Bli Världsförälder
 
UNICEF bidrar tillsammans med dig möjligheter att få en bättre värld!
 

Insamlingar

UNICEF har en egen sida där du kan finna olika sätt att samla in pengar till de drabbade. 
 

Att Påverkas

De bilder vi matas med från media påverkar starkt.
De får tankar att vandra i stort och i smått. Det får kraften inombords att vilja verka än mer och göra nytta. 
En  känsla av kraft jag inser var gång den kommer, i mötet med verkligheten att tänka både en och två gånger om vad kan jag göra? 
Vad kan jag bidra med till världen för att den ska bli en plats där varje själ får vara i ett sammanhang där trygghet, kärlek, värme, gemenskap, rätten till vatten och föda,  lek och kunskap står för grundläggande förutsättningar för en kommande generation?
 
Jag försöker i stunden fånga det jag faktiskt kan vara stolt och så tacksam över. 
Mina tre stjärnögon med grundvärderingar och förhållningssätt till sin omvärld som hitintills bringar gott, mitt yrkesval, där jag kan påverka och ge av det jag så starkt tror på - Barns rättigheter, barnkonventionen.
Tacksam över de resor jag hitintills fått göra i mitt liv både inom mig och de som låtit mig ta plats i upplevelsens palett. 
 
Kanske är det så att dessa resor vi gör både inom oss och de som tar oss runt i världen bildar sammanhang som gör att krafter kan verka för det goda då världen inte alltid vilar i harmoni. 
 
Idag har jag varit aktiv på olika nivåer då det gäller att bidra. Det är en liten liten del i något så stort som kan förändra! 
 
 
 

Indiens stjärnögon

 Han står där
står med iaktagande ögon
Tittar på mig som om jag var en jätte från yttre rymden som landat mitt i någonting som för mig alltid kommer sätta sig på näthinnan.
Ett möte som påverkar hela min kropp.
Ögonen lämnar mig inte, blicken den som följer varje rörelse jag gör.
Blicken med själens djupaste spegel
Jag vet att jag måste tillbaka…
 

Lenjangel - Bloggar för varenda unge

   
Valet var lätt!
Valet jag faktiskt verkat för sedan barnsben!
Att som barn få rätten att bli sedd, bekräftad, lyssnad till, tala, få berätta, säga sin mening, få och våga fråga och tas på allvar! 
Rätten att få känna trygghet, bli älskad, leka, få vara barn! 
Rätten till respekt!
Rätten att bli lika behandlad och rätten att inte bli kränkt!
 Valet att få vara bloggare för varenda unge, för världens barn!
För våra stjärnljus!
Något av det värsta jag vet är när stjärnljuset släcks i ett barns ögon- det har och är ett motto för mig att verka för i alla lägen- tända stjärnljusen och låta dem få lysa!  

Om

Min profilbild

Lenjangel- Bloggar för världens barn

Bloggar för varenda unge, för världens barn!

RSS 2.0