UNICEF I Guatemala

http://unicef.se/projekt/vi-arbetar-mot-undernaring-i-guatemala
 

Kronisk undernäring ger skador för livet

Guatemala har de högsta siffrorna för undernäring i hela Latinamerika och ligger på fjärde plats i världen. Ute på landsbygden är så många som 80 procent av alla barn undernärda. Undernäring har många olika skepnader och ett barn kan drabbas på många sätt samtidigt. Oftast syns det inte utanpå – tre fjärdedelar av de barn som riskerar att dö av undernäring visar faktiskt inga yttre tecken på svält. De livshotande skadorna drabbar istället insidan av kroppen, framförallt hjärnan.

Om barn som drabbas av akut undernäring i åldern 0-3 år inte får behandling i tid kan undernäringen bli kronisk och ge skador som aldrig kan repareras. Då kan hjärnan inte utvecklas och barnet växer inte på längden som det ska.Barn med kronisk undernäring kan på grund av sina hjärnskador få stora inlärningssvårigheter och ha problem att klara av sin skolgång.

Guatemala: En klass i Laguna Palo Verde-skolan
UNICEF
I Laguna Palo Verde-skolan i byn La Gunilla går 60 procent av barnen om någon klass, och sex av klasserna är första-klasser på grund av att så många kroniskt undernärda barn med hjärnskador inte klarar av att slutföra första klass. Fermina (i rosa kofta) är 16 år och går fortfarande i första klass.

Akut undernäring kan botas med näringstillskott

De barn som diagnostiseras som akut undernärda kan återhämta sig ganska snabbt om de får omedelbar behandling med näringsrik nötkräm (Plumpy Nut). Efter det remitteras de till näringskliniker för fortsatt vård med upp till fem mål mat varje dag. Vanligtvis räcker det med cirka en månads behandling för att barnen ska bli bättre.
 

Vad gör UNICEF i Guatemala?

Vi finns på plats och arbetar för att fler barn ska få möjlighet att överleva och utvecklas. Vi samarbetar med regeringen, landets mat- och näringssekretariat och hälsovårdsmyndigheterna för att försöka se till att barn får näringsriktigt kost, tillskott, tillgång till vårdcentraler, mätning och vägning för att fånga upp barn som är undernärda mm.
Huvudsakliga prioriteringar för att bekämpa näringsproblemen är enligt UNICEF:

  • Tillväxtkontroll – att väga och mäta barn för att fånga upp dem som lider av undernäring.
  • Förespråka uteslutande amning de första sex månaderna
  • Se till att barn får extra mål av näringsriktig mat
  • Ge barn och familjer näringstillskott
  • Utbilda och kommunicera med familjer, lokala myndigheter, vårdcentraler etc.
  • En oerhört viktig del i arbetet är utbildning och kunskapsspridning på bynivå.
  • Förändra traditioner (många tror till exempel att man åker till sjukhus för att dö)
  • Rent vatten och hygienundervisning i skolorna
Liten undernärd bebis får näringstillskott i flaska
UNICEF
Två månader gammal och bara 2,3 kilo tung kämpar Kimberly för sitt liv på avdelningen för allvarligt undernärda barn på sjukhuset i staden Jalapa, Guatemala.

Alla 45 statliga sjukhus i landet använder UNICEFs näringsbehandlingar som har visat sig vara mycket framgångsrika. Vi förser även byarna i landet med den näringsrika nötkrämen Plumpy Nut för behandling av akut undernäring.

Vi ska nu testa en ny metod för att identifiera barn med undernäring. Den innebär att vårdcentralspersonal och byinvånare mäter och väger barnen och sedan rapporterar in resultatet via sina mobiler. Sen får den som har mätt och vägt barnet ett SMS-svar med behandlingsinstruktioner. Mobilföretaget Tigo (störst i Guatemala) håller nu på att utveckla tekniken för detta. SMS-metoden har används framgångsrikt på andra håll i världen, till exempel i Malawi.

Guatemala: Fyraåriga Taco äter mat på näringsklinik
UNICEF
Fyraåriga Maorilio får mat och blir omhändertagen på näringscentret i Jalapa.

Pengar saknas

För att förändra livet för barn med kronisk undernäring skulle UNICEF vilja kunna ge järntillskott och folsyra, speciellt till flickor i tonåren, eftersom många blir med barn väldigt unga och risken för undernäring börjar redan i fosterstadiet i magen. Men, det finns inte tillräckligt med pengar för det. Resurserna räcker just nu enbart till att fokusera på de allra minsta – barn upp till två års ålder.

Ge fler barn möjligheten att överleva och utvecklas. Ge en gåva nu.

Två Världsföräldrar reste till Guatemala

Våren 2011 reste två Världsföräldrar (månadsgivare) med oss till Guatemala för att göra ett filmreportage om hur vi arbetar på plats för att stoppa undernäring. Här kan du läsa deras reseberättelser:
Världsförälder Charlottes dagbok från resan.
Världsförälder Peters reseberättelse.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0