KASAM - Känslan av sammanhang
Frågorna kommer som på löpande band:
*När du talar med människor, har du då en känsla av att de inte förstår dig? Har aldrig haft den känslan/ har alltid den känslan
*När du har varit tvungen att göra någonting som krävde samarbete med andra, hade du då en känsla av att det kommer säkert inte att bli gjort/kommer att bli gjort?
*Tänk på den människor du kommer ikontakt med dagligen, bortsett från dem som står dig närmast. Hur väl känner du de flesta av dem? Tycker att de är främlingar/ känner dem mycket väl.
*Har du en känsla av att du inte riktigt bryr dig om vad som händer runt omkring dig?
Mycket sällan eller aldrig/mycket ofta
*Har det hänt att du blev överraskad av beteendet hos personer som du trodde du kände väl? Har aldrig hänt/har ofta hänt
Det finns ett helt frågeformulär som tangerar olika områden i livet. Det finns sju möjliga svar till varje fråga, Det handlar om skalfrågor. När jag sitter och läser så slår det mig hur olika det har sett ut gång efter annan när jag tittat på dessa frågor. Hur tiden har fått så stor betydelse i förhållande till svaren. Hur mycket yttre påverkan har gjort att jag är där jag är idag. Hur starka banden är till vissa vänner som jag ständigt och jämt för en starkt, berikande och så intressant diskussion med . Det är viktiga ingredienser i livets palett för mig. Att samtala, att diskutera, vända, vrida, reflektera, få ny kunskap, insikt och framför allt möta en annan persons tankar. Det är en gåva så stor.
Antonovsky som jag skrivit en hel del om myntade KASAM- Känslan av sammanhang, att det vi gör är begripligt, hanterbart och meningsfullt. Aron Antonovsky skriver om sitt salutogena perspektiv. Det handlar om att sätta fokus på hälsans ursprung. Vad är det som gör att människor hamnar vid den positiva polen i dimensionen hälsa – ohälsa, eller vad är det som får dem att röra sig mot denna pol, var de än befinner sig vid ett visst tillfälle.
Antonovsky menar att man kan se det utifrån en kartmening för att få fatt i känslan av sammanhang. Man kan reagera på modaliteten som både är instrumentell, kognitiv och affektiv. Det är stimulus
Man kan reagera från något som kommer från ens källa både i yttre, inre och i båda världar. Man kan ha det som mynnar ut från krav innehåll som är konkret, diffust och abstrakt som också kan vara stimuli. Det kan handla om att befinna sig i tid som är förfluten, nuvarande och framtida i en respons dimension. Utifrån dessa så handlar det här om KASAM komponenter begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet. Dessa kan vara både höga och låga utifrån det kontext man befinner sig i.
För mig är det viktigt att vara i ett sammanhang som är begripligt, hanterbart och meningsfullt. Hur ofta har vi inte barn och ungdomar idag som inte har balans i dessa, det är inte konstigt att skolan, eller deras vardag ser ut som den gör idag kan jag tycka, man har inte dessa faktorer i balans , meningsfullheten går inte samman med hanterbarheten, och frågan är om det begripligt för alla!
Håller på att läsa om Antonovsky just nu och det är för mig slående vad detta begrepp betyder för hälsan och även lyckan. Har själv antagligen ett ganska dåligt kasam precis som jag skulle tro att resten av min familj har. Speciellt min far. Men jag ger inte upp, då jag är övertygad om att det går att påverka genom ett långsiktigt arbete och vissa aha-upplevelser i det inre.
Att orka se en mening och att förstå den. Bli intresserad och hungrig.